wrapper

У срцу простране и плодне Лесковачке котлине, дугачке 50 и широке 45 километара, налази се град  Лесковац препун најразличитијих географских и туристичких мотива и објеката, који ће привући пажњу и најпробирљивијих посетилаца. Осим што је Лесковац препун занимљивих мотива и објеката, он је и значајан транзитни центар који повезује југ Европе (Грчка), преко Београда северозапад Европе, преко Приштине Јадранско море и преко Софије и Црног мора Евроазијски коридор.

Само подручје града Лесковца налази се на надморској висини од 210 до 240 метара и смештено је у плодној котлини, оивиченој Бабичком гором (1098м), Селичевицом (903м) и Сувом планином на истоку, Раданом (1409м) и Пасјачом на западу и Кукавицом (1442м) и Чемерником (1638м) на југу. На северу отворена је према Нишкој, а на југу, преко Грделичке клисуре, према Врањско-бујановачкој котлини.

Пошто га карактерише умерено-континентална клима са веома благим зимама и умерено топлим летима, Лесковачки крај обилује природним лепотама које су по својој разноликости и лепоти веома ретке. Бројне планине, језера, реке, бање, кањони, клисуре... одлика су овог краја. Средња годишња температура је 11 степени Целзијуса, а средња влажност ваздуха 64% лети и 84% зими. Просечно годишње падне 600 мм кише по м2. Лесковац је град у коме у просеку 160 дана у години нема ветра. Припада средњеевропској часовној зони, са оним уобичајеним летњим и зимском померањем времена.

Лесковац је саобраћајно чвориште, пруга је до Лесковца дошла 1886. године (док је пругу градио инжењер Светозар Машин у Лесковцу је неко време живела његова супруга Драга Машин, потоња краљица Србије, жена последњег краља из династије Обреновића Александра), пруга је међународног карактера и њоме путују возови који иду према Врању, Скопљу, Солуну и Атини. Кроз лесковачку котлину пролази и веома значајан ауто-пут Е-75, који спаја запад и север Европе са југом Европе и блиским истоком. Ту су још и регионални путеви који воде до Приштине, Пирота и Босилеграда. Лесковац је удаљен од најближег Ниша 45 kм, Београда 280 kм, Софије 161 kм, Скопља 166 kм, Атина 804 kм.

У непосредној близини града налази се и Аеродром „Мира“, а у непосредној близини писте, налази се и Лесковачки хиподром.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија