wrapper

 

gradonacelnik portret

др сци. мед. ГОРАН ЦВЕТАНОВИЋ

 

БИОГРАФИЈА

Рођен је 11. марта 1965. године у Лесковцу. У родном граду завршио је Гимназију, а потом дипломирао на Медицинском факултету Унивезитета у Нишу.

По професији је лекар, специјалиста интерне медицине. Докторирао је на Медицинском факултету Универзитета у Нишу са највишом оценом.

Љубав према Србији и борба за правду одводе га у политику врло рано. На политичкој сцени Србије присутан је од 1996. године.

У једном мандату Горан Цветановић је био савезни министар без портфеља.

У периоду од 2002. до 2012. године четири пута је био народни посланик.

Горан Цветановић је два пута обављао функцију председника Скупштине града Лесковца.

У историји града биће уписан као први градоначелник Лесковца. На овој функцији налази се и данас, по четврти пут након избора одржаних јуна 2020. године.

Српској напредној странци прикључује се 2009. године. На првој Изборној скупштини Градског одбора Српске напредне странке бива изабран за председника и до данас остаје на месту првог човека лесковачких напредњака.

Као градоначелник Лесковца сву своју енергију усмерава да се Лесковац изгради у леп, модеран и економски јак град.

О буџету брине домаћински и савесно, водећи рачуна о свим категорија становништва и најразличитијим потребама друштва.

Горан Цветановић је члан Председништва Српске напредне странке, обављао је функцију члана Извршног одбора Националне алијансе за локално-економски и постављен је за члана Управног одбора ове организације по трећи пут. Након скупштинског заседања Сталне конференције градова и општина децембра 2021. изабран је за председника ове организације. У мају 2022. године именован је за председника Мреже асоцијација локалних самоуправа у Југоисточној Европи (НАЛАС).

Члан је Председништва Српског лекарског друштва Републике Србије, члан председништва Окружне подружнице Српског лекарског друштва Лесковац и члан Лекарске коморе Србије.

Горан Цветановић је председник Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа по трећи пут, председник Федерације европских карневалских градова у Србији по други пут, коаутор више научних радова из области медицине. 

Био је члан Одбора за здравство и бригу о породици, члан Одбора за локалну самоуправу у Скупштини Републике Србије и члан делегације Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Покретач је иницијативе за формирање Одбора за превенцију болести зависности и борбу против верских секти у Лесковцу.

Први пут у у историји парламентаризма, 29. децембра 2009. године поднео је оставку на место народног посланика у Народној скупштини.

Горан Цветановић је одликован Орденом Светог Саве другог реда и Орденом Српске круне првог реда за дугогодишњи допринос развоју града. Додељена му је награда "Капетан Миша Анастасијевић" за најуспешнију локалну самоуправу захваљујући чему су се Град Лесковац и градоначелник Цветановић нашли у монографији "Пут ка врху". Носилац је и признања "Дунавски капетан". У 2019. години, Горан Цветановић понео је титулу "Џентлмен године" која му је додељена као градоначелнику који се својим радом залаже за елиминисање стереотипа када је реч о ангажовању мушкараца и жена на руководећим позицијама.

Градоначелнику Лесковца додељен је "Сребрни знак" Црвеног крста Србије и Плакета Црвеног крста Лесковац за значајне резултате у остваривању задатака и циљева Црвеног крста, а 2023. године и "Златни знак" Црвеног крста Србије. Од стране Лекарске коморе Цветановићу је додељена награда за најчитанији рад у медицинском часопису Acta Medica Medianae. Као команданту Градског штаба за ванредне ситуације Лесковца, градоначелнику Цветановићу уручена је захвалница за ангажовање и изузетну сарадњу током пандемије вируса корона и добитник је признања Капетан Миша Анастасијевић за изградњу и унапређење просперитета у региону као председник Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, и добитник истоименог признања у категорији за ванредан допринос развоју и просперитету Србије. Поред наведених, градоначелник Лесковца је добитник Бронзане плакете за привредни и економски развој града Лесковца и  награде Златни мост. Добитник је годишњег признања Српског лекарског друштва - дипломе за досадашњи рад и допринос развоју и организацији здравствене службе. Градоначелнику Цветановићу уручена је повоља за посебан допринос развоју привреде поводом 60 година постојања и рада Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ, као и захвалницу за подршку и допринос раду Камерног оркестра Аморозо током 20 година постојања. Због одличне организације Кроса РТС-а и Кампа РТС Кроса добио је још једно златно знамење, односно златник Кроса РТС-а.

Градоначелник Цветановић је добитник Светосавске награде Министарства просвете, науке и технолошког развоја за пуну посвећеност и одговорност у развоју образовања и васпитања. Уручено му је признање Савеза слепих и слабовидих Србије за успешну сарадњу и велики допринос унапређењу положаја и афирмацији слепих и слабовидих особа.

Градоначелник је добитник признања Бели Анђео које је пре њега уручено само принцези Јелисавети Карађорђевић. Признање је градоначелнику додељено због свих резултата и пројеката остварених у циљу развоја и просперитета града Лесковца.

На традиционалном Септембарском сусрету у организацији НАЛЕД-а градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу уручено је признање "Најчлан" из редова локалних самоуправа.

Течно говори енглески језик.

Отац је двојице синова Немање и Виктора.

 

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија