wrapper

Данас је у просторијама Дома културе у Печењевцу одржава Свечана академија поводом 50. рођендана ове установе културе. 

Прославу овог великог  јубилеја својим присуством су увеличали истакнути радници из области културе на територији града Лесковца, као и представници локалне самоуправе, на челу са начелником Градске управе Милошем Цветановићем. Начелник Цветановић је у име градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића и у своје име честитао 50. рођендан Дома културе "Тихомир Ракић - Вељко" и истакао:

"Пола века постојања и рада на пољу културе, традиција је којом се могу похвалити малобројне установе, чак и у великим градовима који слове за центре културног живота у нашој земљи. Својим радом, креативним идејама и пројектима које успешно спроводите, успели сте да се једно овако мало место нађе на културној мапи не само града Лесковца, већ целе Србије.

Одавде је потекла идеја о ликовној колонији „На крилима маште“, коју већ 28 година похађају најталентованија деца са територије града, овде се организују бројне књижевне вечери, радионице, затим манифестације какве су Кромпиријада,а подсетићу да је прву отворио градоначелник Цветановић, Културно лето, музичке вечери у част Томе Здравковића... Град Лесковац вреднује рад, залагање, предузимљивост. Зато смо свих ових година стајали уз вас, као ослонац и подршка. Увек са поносом истичем да смо по улагањима за културу, која износе 9,3 % од укупног градског буџета, међу првим градовима у Србији. Свесни смо да се свако улагање у културу вишеструко врати. Услов за здраво, задовољно, продуктивно друштво, јесте да сви наши суграђани добију прилику да задовоље своје културне потребе. Ако им то омогућимо у месту у којем су рођени, у граду који називају својим, онда је и будућност коју заједнички градимо управо она какву желимо за све нас".

Директор установе Мирослав Станојевић је у свом обраћању казао:

"Једном је Николај Рерих рекао: „ако размишљамо о култури, већ значи да размишљамо о лепоти“. Ових педесег година рада Дома културе Печењевце су потврда речи славног руског уметника. Све што се дешавало дешавало се у славу лепоте, било да је то отпевана песма, одиграна игра, дивна слика, одрецитован стих.
Дом културе Печењевце деценијама je стожер културног живота овог краја. Он је незаобилазна тачка у професионалним биографијама многим људима. У свом раду Дом културе Печењевце отарасио се комплекса мале средине и вођен тиме данас се можемо похвалити великим бројем манифестација. Код нас није постојао страх од непознатог. Када смo организовали програме размишљали смо не да ли да кренемо у неку причу или не, већ како да то урадимо тако да сваки посетилац ужива у програму. Чињенице говоре у прилог овим речима. Број организованих манифестација као и број учесника и посетилаца је импозантан.

Данас, кроз публикацију, изложбу фотографија, кратким филмом, се подсећамо на 50 прелепих година које су прошле. Чувамо традицију, али гледамо у сутра. Настојаћемо да Дом културе буде најбољи партнер свим установама културе, образовним институцијама, грађанству а пре свега генерацијама које долазе, да будемо савремени и препознатљиви."

У склопу обележавања педесете годишњице Дома културе приказан је филм о ретроспективи рада установе и уприличен пригодан програм, а свим појединцима, установама и медијима са којима Дом културе Печењевце има дугогодишњу и успешну сарадњу уручене су повеље захвалности. 

Један од добитника Повеље захвалности, чувени сликар Бата из Вучја, честитао је Дому културе Печењевце значајан јубилеј и подсетио на све важне културне манифестације које организује. "Дом културе 50 година са школарцима, мештанима и талентованим уметницима поставља културу на више лествице. То је место где се окупљају и представљају песници, лумци, музичари, певачи, сликари, а нарочито млади, који су ту први пут добили прилику за афирмацију. Култура спаја, у њој нема граница! Нека тако и остане".. 

Посебну Повељу захвалности и Златну плакету за допринос у раду, Дом културе Печењевце је наменио локалној самоуправи, на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем. Ово значајно признање у име градоначелника је примила Бранкица Стаменковић, члан Градског већа града Лесковца. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија